Blog

Közreműködik: Várdai Istán (cselló)

2024.01.03 16:32
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Közreműködik: Várdai Istán (cselló)

Várdai István világhírű csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője a lemezen található 2 zenemű esetében is szólistaként hallható.

Várdai István Pécsett nőtt fel zenész családban. Tanult a Liszt Ferenc Zenemuvészeti Egyetemen, a bécsi Zeneakadémián és a német Kronberg Akadémián. Számos világversenyen ért el sikert: 2008-ban első díjat nyert a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coe ur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is. Harmadik helyezett lett az egyik legrangosabb komolyzenei megmérettetésként jegyzett XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen, 2007-ben Moszkvában. 2014-ben megnyerte az ARD Nemzetközi Csellóversenyét Münchenben, 2012-ben pedig neki ítélték oda a világ legígéretesebb fiatal zenészének járó Prix Montblanc-t.

Várdai István hangszere egy olyan Stradivari-cselló, melyből összesen 65 készült. A legendás hangszert „Ex du Pré-Harrell Stradivarius” néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira, a fiatalon elhunyt angol csellistára, Jacqueline du Pré-re és az amerikai muvészre, Lynn Harrell-re.

2020-ban művészeti igazgatóként csatlakozott a Liszt Ferenc Kamarazenekarhoz. Az általa kialakított új művészeti koncepció alapja a hagyomány megőrzése és a folyamatos megújulásra való törekvés. Az együttes célja saját átirataival és kortárs remekművekkel bővíteni repertoárját.

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.